GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ

İşbu sözleşme, kayıtlı adresi ……….. olan ….. TCKN’li …… (Bundan böyle kısaca “Franchise Talep Eden” olarak anılacaktır) ile, kayıtlı iş merkezi Oran Mah. 631. Cad. Buz Pateni No:5 Çankaya / Ankara olan BOZOKLAR SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM HİZMETLERİ TURİZM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ (Bundan böyle kısaca “Franchise Veren” olarak anılacaktır) arasında ../../…. tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Taraflar, ticari ilişkiye girmek niyetinde olduğundan ve müzakereler ve ticari ilişkinin kurulması da dahil olmak üzere ve söz konusu potansiyel ya da mevcut oldukları iş ilişkisinin amaçları gereği yazılı veya sözlü olarak bilgi alışverişinde bulunacaklarından, işbu gizlilik sözleşmesinin (bundan böyle “Sözleşme” olarak anılacaktır.) imzalanması hususunda anlaşmaya varmışlardır. 

1. Tanımlar:

a) Gizli Bilgi: İfşa Eden’in kendisi, işçileri, acenteleri ,çalışanlarınca ya da ilgili kişilerince diğer tarafın işçileri, acenteleri ,çalışanlarına ya da bu herhangi bir surette zımnen veya isteyerek  ilgili kişilerine açıklanan her türlü fikir, buluş, iş, metod, ilerleme ve patent, telif hakkı, marka, potansiyel iş modelleri, dönem içerisindeki ticari tahmin ve öngörüler, taktik ve prosedürler, abone , müşteri ve tedarikçi bilgileri, veri, materyal, ürün, teknoloji, bilgisayar programı, teknik şartname, kılavuz, iş planı, yazılım, pazarlama planı, mali bilgiler,  rekabet avantajı sağlayan herhangi bir bilgi, know-how, metod, yöntem, teknik gelişme veya endüstri alanında henüz duyulmamış, bilinmeyen bir fikir, uygulama, yöntem, buluş, tasarım, model, eser ticari sır ya da diğer yasal korumaya konu olan ya da olmayan, gizli olduğu belirtilen veya belirtilmeyen ve bunlarla sınırlı olmayan her türlü yenilik ve tarafların arasındaki ticari ilişki esnasında öğrenecekleri yazılı veya sözlü  tüm ticari, mali, teknik bilgiler, taraflardan herhangi birinin diğerine verdiği tüm teklif ve/veya talepler ve bunların içerikleri, nihai müşteri bilgileri ve konuşma bilgileri sır olarak kabul edilir.

b) İfşa Eden: Gizli Bilgileri diğer tarafa aktaran tarafı ifade eder. Bu Sözleşmenin amaçları doğrultusunda, “İfşa Eden” ibaresi, İfşa Eden Tarafı, o şahsın temsil ettiği şirketi ve İfşa Eden Tarafın tüm iştiraklerini, bağlı ortaklıklarını ve bağlı şirketlerini kapsar.

c) Alan Taraf: Diğer tarafça Gizli Bilgilerin aktarıldığı tarafı ifade eder. Bu Sözleşmenin amaçları doğrultusunda, “Alan Taraf” ibaresi, Alan Tarafı, o şahsın temsil ettiği şirketi ve Alan Tarafın tüm iştiraklerini, bağlı ortaklıklarını ve bağlı şirketlerini kapsar.

 

2. Gizli Bilginin Korunması:

Taraflar bu gizli bilgiyi;

a) Büyük bir gizlilik içinde korumayı,

b) İşbu bilgiyi herhangi bir 3. kişiye hangi suretle olursa olsun vermemeyi,

c) Doğrudan ya da dolaylı olarak aralarındaki ticari ilişkinin amaçları dışında kullanmamayı taahhüt ederler. 

Taraflar kendi gizli bilgilerini korumakta gösterdikleri özenin aynısını karşı tarafın gizli bilgilerini korumakta da göstermeyi kabul ve taahhüt ederler. Taraflar ancak zorunlu hallerde ve işi gereği bu bilgiyi öğrenmesi gereken işçilerine ve alt çalışanlarına bu bilgiyi verebilecek olup söz konusu açıklamadan İfşa Eden tarafı bilgilendirmekle yükümlüdür. Açıklanan bilginin gizliliği hususunda da işçilerini ve alt çalışanlarını uyarırlar. Taraflar işçilerinin ve alt çalışanlarının işbu sözleşme yükümlülüklerine aykırı davranmaları halinde doğrudan sorumlu olacaklarını peşinen kabul ve taahhüt ederler.

Alan Taraf, hali hazırda veya daha önce kendi bünyesinde çalışmakta olan personeli tarafından Gizli Bilgilerin izinsiz bir biçimde kullanıldığını ya da ifşa edildiğini öğrenmesi halinde, İfşa Eden Tarafı derhal yazılı olarak uyaracaktır.

3.     Gizli Bilgi Tanımına Girmeyen Bilgiler:

a) Taraflardan birince gizli tutma yükümlülüğü olmaksızın daha önceden bilinen bilgiler,

b) Taraflardan birinin kusuru söz konusu olmaksızın kamuya malolmuş bilgiler,

c) Yürürlükte olan kanun ya da düzenlemeler ya da verilmiş olan bir mahkeme kararı, idari emir gereğince açıklanması gereken bilgiler.

d) Alan Tarafa, herhangi bir ifşa kısıtlaması getirilmeksizin üçüncü taraflarca verilmiş olan; veya

e) İfşa Eden Tarafça herhangi bir gizlilik hükmüne tabi olmaksızın üçüncü taraflara ifşa edilmiş olan; veya

f) İfşa Eden Tarafın usulüne uygun şekilde yetkilendirilmiş bir görevlisi tarafından verilen yazılı onay kapsamında gizli tutulma zorunluluğu ortadan kalkmış olan; 

4.     Gizli Bilgilerin Mülkiyeti:

Taraflardan herbiri gizli bilgilerinin ve bu bilgilerdeki haklarının kendi mülkiyetinde olduğunu ve bu bilgilerin ifşa edilmesinin Alan Tarafa herhangi bir hak vermeyeceğini kabul eder. Yine her bir taraf, diğerinin gizli bilgisinin değerli ticari sırları içerdiğini ve karşı tarafa ticari sırlarını vermek gibi bir yükümlülüğü olmadığını kabul eder. Taraflardan hiçbiri gizli bilgisinin tamlığı, doğruluğu, kesinliği hakkında bir garanti veremez.

5.     Alınması Gereken Önlemler:

Eğer taraflardan biri diğerinin gizli bilgisi hakkında yetkisiz bir ifşanın varlığına yol açtığından haberdar olursa karşı tarafı derhal ve yazılı olarak bu yetkisiz ifşa hakkında bilgilendirir ve karşı tarafın bu sebeple maruz kalacağı zararları azaltmak için elinden gelen tüm gayreti gösterir. Mağdur olan taraf gerek kendiliğinden gerekse karşı tarafın bildirimi üzerine bu ifşanın varlığını öğrenmesinden itibaren ve masrafları ifşa edene ait olmak kaydıyla kanunlarda belirtilen tüm yollara başvurabileceği gibi, maruz kaldığı her türlü zarar ve ziyanın tazminini de talep edebilir. İfşa eden taraf karşı tarafın bu sebeple maruz kaldığı kesinleşmiş bir yargı kararına dayanan tüm doğrudan zarar ve ziyanı karşılamayı peşinen kabul ve taahhüt eder.

6.     Gizli Bilginin İadesi:

Tüm gizli bilgiler taraflar arasındaki ticari ilişkinin ya da sözleşmenin sona ermesi halinde ve  karşı tarafın yazılı ihtarı üzerine derhal bu bilgilerin ait olduğu tarafa iade edecek, söz konusu Gizli Bilgileri yok edecek, ya da bu Gizli Bilgileri Bilgiyi Alan Tarafın veya onun çalışanları, yöneticileri, temsilcileri ya da taşeronlarının elinde veya denetimindeki bir bilgisayardan, kelime işlemciden ya da diğer benzer bir cihazdan, hiçbir örneğini saklamaksızın silecek ve Bilgiyi Veren Tarafa, bu imha etme işlemini teyit eden, yetkili bir yönetici tarafından imzalanmış bir belge sunacaktır. Taraflar arasında bu hususta ileride doğacak iş ilişkileri müzakere edilip uygulanacak ayrı bir sözleşmenin konusunu oluşturur.  

7.     İfşaya İzin Verilmesi:

Taraflardan hiçbiri, kanunda açıkça belirtilen haller dışında bu bilgiyi herhangi bir şekilde ya da herhangi bir yolla dağıtamaz, basın yayın organları ve medya kuruluşları vasıtasıyla açıklayamaz, reklam amacıyla kullanamaz ve ifşa edemez. Ayrıca görsel ya da yazılı medya aracılığıyla karşı tarafı referans olarak gösteremez ya da reklam aracı olarak kullanamaz.

Yukarıda ifade edilen sır saklama yükümlülüklerinin tek istisnası karşı tarafın yazılı izni ile söz konusu bilgilerin açıklanmasıdır.

8.      Süre:

İşbu sözleşme form doldurulduğu tarihten itibaren yürürlüğe girecek ve taraflar arasında imzalı bulunan her türlü akit, mutabakat, protokol, niyet mektubu, sipariş mektubunun ve benzerlerinin yürürlükte kaldığı müddetçe ve karşılıklı yazılı bir mutabakat ile uzatılmadığı veya yine yazılı mutabakat ile fesh edilmediği taktirde yürürlükte kalacaktır. 

9. Tazminat Sorumluluğu:

İşbu sözleşmede yer alan yükümlülüklerin ihlali halinde ihlal eden taraf diğerinin uğramış olduğu tüm doğrudan ve dolaylı zararını karşılamayı kabul, beyan ve taahhüt eder. 

10.  Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme:

Taraflar uyuşmazlıkları en geç bir ay içinde, kendi aralarında çözmek için çaba sarfedeceklerdir. Bunu yapamadıkları takdirde her türlü uyuşmazlığın çözümü için Ankara Mahkemeleri ve İcra daireleri yetkili kılınmıştır.

11.  Kopyalar:

İşbu sözleşme birbirine eş dijital olarak düzenlenmiş ve taraflarca kayıt altına alınmıştır.